O nama

 

Izdavačka kuća El-Kelimeh iz Novog Pazara djeluje pri Mešihatu IZ-e u Srbiji već punih 17 godina. To je jedina izdavačka ustanova sa ovolikim kontinuitetom na prostoru sandžačkog regiona i jedina izdavačka ustanova koja se bavi prevođenjem, izdavanjem i distribucijom islamske literature na prostoru Srbije.

O fleksibilnosti, efikasnosti, entuzijazmu i ljubavi prema ozbiljnom angažmanu i radu govore brojne promocije knjiga koje je ova izdavačka kuća održala širom Sandžaka, Kosova, Crne Gore, Makedonije, Bosne, Hrvatske te u brojnim bošnjačkim džematima širom Evrope i Amerike. Promocije su uvijek dobro posjećene, a na njima govore različiti promoteri, predavači, ugledni alimi, daije, profesori.

Sem toga, El-Kelimeh par godina unazad aktivno učestvuje na međunarodnim sajmovima knjiga u Beogradu, Podgorici i Sarajevu, a njene promocije na ovim sajmovima su jedne od najbrojnijih i najposjećenijih.

Ustaljene aktivnosti El-Kelimeha u okviru programa redovnih aktivnosti su i džumanske hutbe širom Crne Gore i Kosova na kojima se govori o jednoj od tema koju tretira El-Kelimehovo novo izdanje.

Valja spomenuti i redovna predavanja za žene na kojima se promoviše islamska literatura namijenjena ženskoj čitalaškoj populaciji koja tretira probleme porodice, odgoja djece, braka i ženskih pitanja uopće. Predavanja organizuje hanuma Muzafera Nurović sa grupom muallima sa kojima obilazi novopazarske i okolne džemate.

El-Kelimeh ima i svoje zapažene medijske nastupe, specijalne emisije na lokalnim i regionalnim radio i TV stanicama. Svakako, velikog odjeka među sandžačkom čitalačkom populacijom imala je akcija „Uz Glas islama do jeftine knjige“ putem koje su čitaoci Glasa islama dolazili do kvalitetnih izdanja po promotivnoj cijeni.

U El-Kelimehu se uvijek može naći nešto novo i pogodno za svakoga, jer je dijapazon žanrova koje ona nudi izuzetno širok. Sem kvalitetne islamske literature, mogu se naći i rječnici stranih jezika, atraktivni romani, poezija i proza za djecu, knjige iz oblasti zdravstva itd.

Što se islamske literature tiče, po kojoj je El-Kelimeh prepoznatljiv, hit izdanja ovog ljeta koja su u ponudi su Muslimanka i porodica dr.Sulejmana Topoljaka, Najsretnija žena na svijetu Aida El-Karnija i Ne tuguj istog autora, zatim Obnovi svoj život Muhameda El-Gazalija, kao i komplet od 10 knjiga Amr Halida.

Sem pisane, El-Kelimeh nudi i živu riječ na svojim audio-vizuelnim izdanjima, poput predavanja, ilahija, cd-a učenja Kur’ana itd. El-Kelimeh je ne samo odličan izdavač već i najjači distributer knjiga ostalih izdavačkih kuća naročito iz Bosne i Hercegovine.

Sva njihova izdanja možete nabaviti u dvijema knjižarama: kod Arap-džamije i u novoj na Fakultetu za islamske studije, kao i u sjedištu El-Kelimeha u krugu Altun-alem džamije. Već tri godine izdanja naše izdavačke kuće moguće je naručiti preko ove Internet knjižare. El-Kelimeh je adresa vašeg najboljeg prijatelja. Posjetite nas!